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커피 생산지, 커피 맛과 색, 커피 보관 / Where Coffee Comes From, Coffee Taste and Color, and Coffee Storage

by 휴&예 2025. 4. 23.
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커피 생산지, 커피 맛과 색, 커피 보관

 

커피 생산지

 

일반적으로 고지대일수록 고급 품종의 커피를 생산합니다. 

중국 윈난성과 에티오피아의 고원 지대가 커피 벨트의 고원지대에 해당하여서 아라비카 품종을 재배할 수 있습니다. 

커피 재배는 약 14도에서 25도 사이가 적정 온도입니다. 

커피 생산량은 품종을 막론하고 브라질이 최대 규모이며 그 뒤로 베트남과 콜롬비아 그리고 에티오피아 순으로 많이 생산됩니다. 

2050년에는 가뭄과 사막화로 브라질 커피 경작지의 85%가 사라질 것이란 전망이 있습니다.

 

 

커피 맛과 색

 

커피의 기초가 되는 맛은 볶은 커피콩의 은은하고 깊은 쓴맛입니다. 

열매의 품종부터 각지의 토양과 기후에 따라 맛과 향이 차별화됩니다. 

원두는 신맛, 단맛, 쓴맛, 바디감, 아로마, 플레이버 등 6가지 요소가 있습니다. 

아로마는 코로 맡는 향이고, 플레이버는 입안에서 느껴지는 향입니다. 

바디감은 입에 머금을 때 진한 정도를 말합니다. 

이런 원두를 로스팅하면 꽃향기나 견과류 냄새가 납니다. 

 

커피 열매는 대체로 다 익으면 붉은 껍질이 됩니다.

가끔 밝은 노란색을 띠는 옐로우 버본도 있습니다. 

노란색 껍질을 벗겨내 씨를 말리면 노란기가 도는 연녹색 씨앗이 되는데 이를 생두라고 합니다. 

모든 가공의 기본 재료가 되는 생두를 굽거나 볶는 과정이 로스팅입니다. 

볶는 시간과 불의 온도에 따라 커피색과 맛이 달라집니다. 

짧은 시간 구운 원두는 연한 갈색이고, 오래 구운 원두는 진한 갈색으로 윤기가 돕니다. 

볶는 시간이 짧으면 신맛, 길면 쓴맛이 나고 그 중간 정도가 단맛을 냅니다. 

 

커피 보관

 

원두는 여름철 고온에 두면 기름이 나오고 산화되어 기름 냄새(쩐내)가 납니다. 

가정집 냉장고에 넣으면 습기로 인해 원두의 신선도가 떨어집니다.

또한 방향제 역할을 해 반찬 냄새가 배게 됩니다. 

냉동실에 보관하게 되면 해동할 때 습기를 머금어 향까지 날아가게 됩니다. 

얼린 원두는 해동하지 않고 바로 분쇄하는 편이 좋다고 합니다. 

한 번 마실 만큼의 원두를 진공 포장해 냉동실에 보관한 후 필요한 만큼 원두를 갈아 마시는 것이 좋습니다. 

따라서 원두 전용 냉장고가 없다면 서늘한 상온에서 밀폐 용기에 보관해 되도록 빨리 마시도록 해야겠습니다.

 

Where Coffee Comes From, Coffee Taste and Color, and Coffee Storage

 

Where coffee comes from

 

In general, higher elevations produce higher quality varieties of coffee. 

The highlands of Yunnan province in China and Ethiopia are the highlands of the coffee belt, where Arabica varieties can be grown. 

The ideal temperature for growing coffee is between about 14 and 25 degrees. 

Brazil is the largest producer of coffee, regardless of variety, followed by Vietnam, Colombia, and Ethiopia. 

It is estimated that by 2050, 85% of Brazil's coffee cultivated land will be lost to drought and desertification.

 

Coffee flavor and color

 

The fundamental flavor of coffee is the subtle, deep bitterness of roasted coffee beans. 

The flavor and aroma are differentiated by the variety of bean and the soil and climate of each region. 

There are six elements of flavor: sourness, sweetness, bitterness, body, aroma, and flavor. 

Aroma is the scent perceived through the nose, while flavor is the aroma experienced in the mouth. 

Body refers to the richness or heaviness felt when the liquid is held in the mouth.

When these beans are roasted, they smell floral or nutty. 

 

Coffee beans usually have a reddish skin when ripe.

Sometimes you'll find yellow bourbon, which has a bright yellow color. 

When the yellow husk is removed and the seeds are dried, they are light green with a yellowish tinge and are called green coffee beans. 

Roasting is the process of baking or roasting the green coffee beans, which is the base for all processing. 

The length of roasting time and the temperature of the fire determine the color and taste of the coffee. 

Short-roasted beans are light brown and shiny, while longer-roasted beans are dark brown and shiny. 

A shorter roast produces a sour flavor, a longer roast produces a bitter flavor, and anything in between produces a sweet flavor. 

 

Storing coffee

 

When beans are left in high temperatures during the summer, they will release oils and oxidize, giving off an oily odor (stale). 

If you put them in your home refrigerator, the moisture will reduce the freshness of the beans.

It also acts as a deodorizer, so it absorbs the smell of side dishes.

If you store them in the freezer, they will retain moisture when thawed, which will release the flavor. 

It's best to grind frozen beans right away without thawing them. 

We recommend vacuum bagging enough beans for one batch, storing them in the freezer, and grinding them as needed. 

So if you don't have a dedicated freezer for your beans, store them in an airtight container at a cool room temperature and drink them as soon as possible.

 

2024.04.13 - [분류 전체보기] - 커피 생산지, 커피 맛과 색, 커피 보관, 한국인의 커피 사랑